Formål
Madens duft, smag og udseende fortæller historier og lokker til nye oplevelser. Klyngespejderne skal opleve glæden ved sund og velsmagende mad og kunne kende forskel på sunde og usunde madvarer, så de bliver bevidste om de valg, de foretager.
Mål
Målet med mærket er, at spejderne kan identificere sund og usund mad, og at de oplever glæde ved at udtrykke sig kreativt gennem bl.a. madlavning.
Derfor gør vi det
Det er vigtigt at være bevidst om, hvad man putter i munden. Man behøver ikke kun at spise sundt, men man skal have et fornuftigt forhold til sund og usund mad.
Når spejderne er med til madlavningen, giver det stolthed over resultatet. Spejderne får mod på at smage nye ting og lyst til at udfolde sig kreativt, og man behøver ikke altid følge kogebogen. Man kan lave mad, der ser flot ud eller prøve kombinationer af råvarer, som er usædvanlige. Når spejderne udfordres med smage og madvarer, som de ikke kender til, øges deres nysgerrighed.
Beskrivelse til spejderne
Vi skal på eventyr og prøve en masse forskellig mad. Vi skal selvfølgelig prøve at lave mad, men vi skal også smage, dufte og se på mad. Vi skal smage sund og usund mad og finde ud af, hvad der er bedst at spise. Når vi har været alle prøvelserne igennem, ved vi meget mere om mad.
Aktivitetsforslag
- Hvor stammer råvarene fra? Placer dem på et verdenskort.
- Planlæg en menu, tilbered den, dæk et smukt bord og server for fx forældre.
- Mad og leg med æbler. Fx stegte æbler, tørrede æbleringe, æblemost, høste æbler, plante æblekerner.
- Besøg en gård for at se, hvor maden kommer fra.
- Tilbered en velkendt ret, men tænk kreativt, og prøv noget anderledes.
- Forsøg selv at gro madvarer. Plant fx en avocadosten eller karse.